Hrozí vaší nemovitosti propadnutí státu?

Více než 150tis. nemovitostí stále nemá identifikovaného vlastníka –  přitom u některých  chybí třeba jen adresa trvalého pobytu nebo rodné číslo konkrétního majitele.

Na konci letošního roku vyprší 10ti letá lhůta, která byla stanovena v novém katastrálním zákoně, během které je třeba údaje doplnit. Pokud se vlastník nepřihlásí do konce roku 2023, připadne nemovitost státu.

Jak si zkontrolovat, jestli vy nebo váš předek nejste vlastníky takové nemovitosti?

Je to jednoduché. Dohledání nemovitostí neznámých vlastníků je třeba vždy začít podle místa, kde nemovitosti leží. Seznam naleznete na tomto odkaze UZSVM.cz | Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Velkou většinu těchto nemovitostí tvoří pozemky. Zejména se jedná o ornou půdu a také o cesty, lesní pozemky či travní porosty. Jsou tam ale i rodinné a bytové domy, chaty nebo garáže. 

Většina zápisů tohoto druhu pramení ze situace před rokem 1989, kdy se katastr nemovitostí neudržoval řádně a v určitém období dokonce nebyl veden vůbec. 

 

Denně vám přinášíme zajímavé články ze světa realit, pokud nechcete o žádný článek přijít, přihlaste se k odběru novinek.

DOMOVITO
Blog